top of page
John Brouwers Veteranen Toernooi
 

Oorspronkelijk heette het Toernooi niet het John Brouwers Veteranen Toernooi. In de jaren ’90 stond het toernooi bekend onder de naam Kampioenschap van Almere voor Veteranen. In deze jaren kwam het idee op in de tafeltenniswereld om met grotere ballen te gaan spelen. Het zou eerlijker en duidelijker zijn en zo ook attractiever voor het publiek. Veel deelnemers vroegen de organisatoren om in navolging van de competitie op dit toernooi met die grote ballen te spelen. Jan Willem van Asch bedacht een nieuwe naam voor het toernooi ‘Grote Ballen Toernooi’.

Zoals het altijd gaat met vernieuwing strandde ook het idee van grotere ballen op oude gewoonten en weerstand. Dit initiatief werd in het begin zelfs door sommige spelers geboycot. Het Grote Ballen Toernooi was één van de eerste toernooien die begon met de grotere ballen, die overigens inmiddels overal ingeburgerd zijn…

Na de olympische spelen maakte de 38mm bal officieel plaats voor de grote 40mm bal. Andere belangrijke spelregelwijzigingen uit die tijd waren kortere games, van 21 punten naar 11 punten. Met daarbij snellere beurtwisselingen van services, niet na 5 punten maar na 2 punten. Logischerwijs werd het daardoor ook ‘best of five’ in plaats van ‘best of three’. it is vanaf het niveau van een NK, EK en WK verplicht. Op lagere toernooien mag er nog gespeeld worden volgens het oude puntensysteem.

Veteranen Toornooien worden in Nederland gecoördineerd door de Old Timers Club Nederland (OTC*).OTC is een vereniging van en voor Tafeltennisveteranen, opgericht in 1981. Onder auspiciën van het OTC worden er diverse Veteranen toernooien georganiseerd, zoals de Nederlandse Kampioenschappen. Je bent veteraan als je de leeftijd van 40 jaar hebt bereikt. Deze doelgroep is met de toenemende vergrijzing aanzienlijk. OTC is een uniek netwerk binnen de NTTB waarop vele veteranen hebben aangehaakt.

We maken dus graag gebruik van elkaar om de krachten te bundelen. Immers, hoe meer podiums en organisatoren hoe beter. www.otcnederland.com.  Er bestaan ook Europese en Wereldkampioenschappen Veteranen Toernooien.

Nu het nieuwe van de grote ballen er een beetje vanaf is ontstond bij ATC bij het overlijden van haar erelid in John Brouwers het idee om het Grote Ballen Toernooi om te dopen naar het “John Brouwers Veteranen Toernooi”. Een eer die hem zeker gegund is, omdat John altijd medeorganisator is geweest van dit Veteranen Toernooi.

 

John Brouwers

 

 

 

 

 

John was ook een van de oprichters van ATC. John Brouwers was een vrolijke, spontane en humoristische persoonlijkheid. Hij werd lid van verdienste vanwege zijn tomeloze bijdrage aan de vereniging op allerlei gebied zoals verenigingsbestuur, promotie op scholen, verzorgen van clinics tot en met de barinkoop. Een persoonlijkheid en bijdrage die we als vereniging zullen blijven missen.

bottom of page